Sojové maso - tak aby chutnalo !

Zdravím všechny, 🙏 teprve před půl rokem jsem konečně přišla na správnou úpravu "masa-nemasa". Ačkoli nejsem zastáncem vegetariánských a veganských náhražek ala "karbanátek","tataráček" a "sýr", u masa udělám výjimku. Se správným postupem a marinádou totiž chutná opravdově, ačkoli jde o čistě rostlinný produkt. A upřímně? Máme ho s přítelem raději než originál.👌

Znáte ho jen jako vodou nasáklou houbu bez chuti a nevěřícně kýváte hlavou? Tak čtěte pozorně. :)




Budeme potřebovat:
  • 100 g sojových kostek či plátků
  • 1 kostku zeleninového bio bujonu
  • 1 lžička soli
  • 1 litr vody
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 1/2 lžíce kremžské hořčice
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 špetka sušeného česneku
  • 1 malá cibulka nakrájená na jemno
  • 1 špetka pepře

Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu se lžičkou soli a kostkou zeleninového bujonu. Následně vhodíme sojové maso a necháme vařit podle návodu na obalu (cca 15 minut).

Připravené maso scedíme (TIP: vodu s bio bujonem nevylévejte, můžete ji využít při přípravě polévky nebo do omáček), necháme ho vychladnout (zatím si vyrobíme marinádu) a následně veškerou vodu dobře vymačkáme do misky. Zhruba dvě lžíce tekutiny z masa využijeme při přípravě marinády..

Jak na marinádu: oloupanou cibuli si nakrájíme na jemno a dáme si ji do středně velké misy. K cibuli přidáme sojovou omáčku, hořčici, sušený česnek, pepř, pár lžic oleje a 2 lžíce vody, ve které se vařilo maso. Vše dobře zamícháme.

Uvařené maso přidáme do misky s marinádou, promícháme a necháme v lednici hodinku uležet.
Následně naložené maso opékáme v troubě na plechu s pečicím papírem nebo na pánvi.

Podáváme například se zeleninovým salátem a růžovým bulgurem. Jak na něj? Stačí do vody při vaření přidat lžíci šťávy z červené řepy. Dobrou chuť!


Máte rádi maso a nedáte na něj dopustit? Zkuste jednou jeho rostlinnou alternativu a napište mi svůj názor dolů do komentářů. Budu se moc těšit.:)

Jak připravujete sojové maso vy a máte nějaký vlastní postup? Raději kostky, granulát nebo plátky?

Mějte se krásně a užívejte života,
Vaše Štěpánka 💕

Další vegetariánské a veganské recepty najdete  👉 TADY 👈

9 komentářů:

  1. Sojové maso si občas kupuji a dělám si ho s rýží a zeleninou. Tvůj recept se mi ale bude určitě hodit! Děkuji ti za inspiraci :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Sójové maso mám vcelku ráda :) Kupuju si hlavně kostky.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý recept! Ja milujem sójové veci ♥ °₊·ˈ

    Blog de la Licorne

    OdpovědětVymazat
  4. Nejsem moc velký nadšenec že sojy ale toto vypadá chutně

    OdpovědětVymazat
  5. Nejsem moc velký nadšenec že sojy ale toto vypadá chutně

    OdpovědětVymazat
  6. Úplně jsi mi mluvila duše :D hnusné nasáklé vodou bez chuti xD Nejradši mám granulát. Nevím proč, ale kostky mému tělu nedělají dobře :)

    https://wantbefitm.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. ak mám pravdu povedať, vyhýbam sa soji a sojovému masu, je to príliš veľa náhražiek a jesť to neustále naozaj nie je zdravé... ale to je môj názor, inak recept vyzerá úžasne! :).

    KEJMY | GIVEAWAY .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drahá Kejmi,
      samozřejmě může v budoucnu vzniknou velká a důvěryhodná studie, která potvrdí špatný vliv nadbytku soji v naší středoevropské stravě (třeba u mužů, by mě to zas tak nepřekvapilo kvůli fytoestrogenům, ale zatím té stanovené hypotetické nutné dávce podle mě nikdo není schopný dostát). Plus, neznám moc mužů, kteří by se ve velkém stravovali tofu, sojovými boby, sojovými jogurty a sojovým proteinem, místo toho, aby si dopřáli klasické varianty. Určitě budu jedna z prvních, kdo si takovou práci rád přečte. Každopádně zatím jsem podobné názory zaznamenala jen na laických webových stránkách a "plátcích pro důvěřivé lidi" a to bohužel bez citací a velmi okrajově. PS: U žen v období klimakteria (okolo 50.let) může zmírnit nadměrné užívání výrobků ze soji nebo dokonce umělých preparátů nepříznivé fyziologické a tedy také s tím spojené psychické změny. Fytoestrogeny částečně nahradí ubývající hladinu ženských hormonů a ženy tak netrpí takovými výkyvy nálad, snižuje se riziko osteoporózy a tak dále...
      Je vidět, že se o své zdraví zajímáš a to je určitě dobře. Jistě platí, že moc = příliš. Živit se pouze sojou každý den třeba pro tebe nebo pro mě zdravé nebude a ani k tomu nevyzývám. :) Jen bych to neviděla tak černě.:) Omlouvám se za sloh.

      Díky za komentář tobě i ostatním a přeji hezký zbytek dne,
      Štěpánka z Corcula

      Vymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: