❤️ Čtenáři blogu:

Pusinkový dort

Vítám vás u dnešního sladkého receptu.
Podrobně se podíváme na to, jak upéct vanilkový dort se šlehačkovým krémem, karamelizovanými nektarinkami a pokladený sněhovými pusinkami. Zní to dobře? Tak počkejte, až se do něj zakousnete! Já ten svůj pekla na oslavu narozenin mé milované babičky. Ještě jednou vše nejlepší k 75.nám, jestli ti tenhle článek děda právě předčítá. ❤️



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RECEPT
Těsto:

  • 5 bílků
  • 1/4 lžičky soli
  • 6 žloutků
  • 60 g hladké mouky
  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g řepkového oleje
  • 1 vanilkový lusk
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 100 g cukru krystal
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (lusk namočený v 45% alkoholu)
Bílky si oddělíme od žloutků do čisté mísy, přidáme špetku soli a vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky ve velké míse spolu s vyškrábanou vanilkou z lusku, extraktem a olejem v mixéru šleháme cca 5-10 minut v krém. Následně přidáme cukr a šleháme dalších 5 minut. Ve vedlejší nádobě smícháme oba typy mouky a sodu, promícháme a po lžících zapracujeme ke žloutkovému krému. Následně opatrně zapracujeme i sníh z bílků. 

Těsto rozdělíme do vymazaných 1-3 dortových forem o průměru 32 cm a dáme péct do předem vyhřáté trouby při 180 °C. Pokud pečeme celou dávku v jedné formě - 45 min, ve dvou - 35 minut, ve třech - 25 minut. 
Pečlivým rozkrojením jednoho korpusu na tři pláty poslouží skoro stejně dobře, jako péct těsto ve třech formách najednou. :)




Šlehačkový krém:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 1 tvaroh z vaničky - slít přebytečnou vodu
  • 2 lžíce prosetého moučkového cukru
Když se těsto peče, vrhneme se na přípravu šlehačkového krému. Smetany si vyšleháme v míse s dvěma ztužovači šlehačky do pevné konzistence. Osladíme moučkovým cukrem, přidáme tvaroh a vše promícháme. Dosladíme podle vlastního uvážení. Odložíme do lednice.


Krém z karamelizovaných nektarinek

  • 3 nektarinky
  • 40 g hnědého cukru
  • 1 lžíce medu
  • 1 špetka soli
  • 1/4 šťávy ze středně velkého citronu
  • 15 g másla
Nektarinky si omyjeme a nakrájíme na kostičky. Zatím si do hrnce nasypeme cukr, sůl, přidáme med a na plotně začneme ohřívat. Jakmile se cukr rozpustí a začne zlátnout, přidáme kousek másla, promícháme a přisypeme nakrájené ovoce. Vše provaříme do zhoustnutí a vypaření přebytečné šťávy zhruba 15 minut. Na závěr zakápneme šťávou z citronu a necháme ještě 5 minut probublávat na nejnižším stupni. Odstavíme, necháme vychladnout a ztuhnout do lednice.


Sněhové pusinky:

  • 2 vaječné bílky
  • 150 g cukru krystal
  • 1 špetka soli

Podobnou přípravu i s fotografiemi najdete v TOMTO článku. <<<

+ domácí meruňková marmeláda



Připravíme si tři vrstvy korpusu. Na spodní díl naneseme rovnoměrně nektarinkovou náplň. 

Poté naneseme rovnoměrně 4 lžíce šlehačkového krému a přikryjeme druhým plátem těsta. To namažeme meruňkovou marmeládou a další vrstvou krému (mělo by nám zbýt zhruba 1/2). 

Přikryjeme posledním korpusem. 1/2 zbylého krému potřeme okraje a vrch dortu a dáme ztuhnout do lednice. 


Po hodině/ráno před oslavou naneseme na připravený dort zbytek krému v souvislé vrstvě tak, aby nevykukovalo těsto. Poklademe připravenými sněhovými pusinkami. 

Dobrou chuť!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------







Jak se Vám líbí dort? Napište mi svůj názor do komentářů!

Blog najdete i na FacebookuInstagramu a Bloglovin.
Mějte se krásně,
Vaše Štěpánka 💕


Máš zálusk na DALŠÍ DORTY? Mrkni se SEM! Všechny sladké recepty najdeš tady.

Komentáře

  1. Pusinky samotné, to je jedna věc. Ale pusinkový dort ?! !♥♥

    FIT MADDIE

    OdpovědětVymazat
  2. Lovely post! Maybe we could follow each other on GFC and instagram @djonovicmilica?
    If yes, follow me and I follow back as soon as I see it.
    Let me know with a comment on my Blog

    https://intonezzee.blogspot.com/

    kisse

    OdpovědětVymazat
  3. Nic takového mě ještě nikdy nenapadlo, ale určitě vyzkouším, jelikož to vypadá nádherně. Akorát bez pusinek, ty moc nemusím. Skvělý recept :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Instagram @Stepanka_T

Follow

Počet návštěv:

Oblíbené příspěvky