Slaný sýrový koláč s ořechovým olejem

        Dobré červencové ráno, přátelé!
        Touhle dobou už jsem kdesi v malajských národních parcích, kde mi budou svačiny krást malé opičky a občas zaječím kvůli pijavici, co spadla ze stromu. Dobrodružství musí být!

        Zatím si s mou malou maličkostí můžete upéct rodinný oběd plný sýru a zeleniny! A fotky Vám možná budou připadat povědomě. Byl to první recept, který jsme vyzkoušeli v nové zapékací míse od Bavíměvařit.cz v minulé RECENZI. Doufám, že se Vám bude recept líbit a taktéž i chutnat! ♥



Slaný sýrový koláč
Rodinná dávka pro 4

Na těsto budeme potřebovat:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 rovná lžička soli
  • 90 g másla nebo hery
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce vody
Náplň:
  • 100 g modrého plesnivého sýra
  • 150 g eidamu (30%)
  • 3 vejce
  • 1 menší cibule
  • 1 velká mrkev
  • 2 zelené papriky
  • 1 hrst hub (my použili jidášovo ucho)
  • 2 snítky čerstvých bylinek - tymiánu
  • 1/4 lžičky soli, pepř podle chuti
  • 3 velká rajčata navrch
  • půlky ořechů na ozdobu
  • 1 lžíce ořechového oleje Bohemia  - doporučuji na smažení, restování, pečení a jakékoli jiné úpravy, kdy teplota pokrmu stoupne nad 130 °C
Postup:
  1. V míse s moukou a solí si uděláme důlek, do kterého nalijeme rozehřáté máslo, žloutek a vodu. Vypracujeme hladké těsto, které uschováme na hodinu do lednice.
  2. Troubu dáme vyhřívat na 180 °C, houby dáme do misky a zalijeme vařící vodou. Nakrájíme na jemno cibuli, mrkev a rajčata na plátky a papriku na kostičky. Na pánvi osmahneme cibulku na ořechovém oleji, přidáme mrkev, papriku a houby, zmírníme plamen a necháme pod pokličkou chvíli dusit. Osolíme, opepříme a posypeme lístky čerstvého tymiánu. Pokud je to nutné, podlijeme vodou nebo suchým vínem.
  3. Z těsta vyválíme plát větší než zapékací mísa a vysteleme jím jemně vymazanou formu. Vidličkou uděláme do těsta několik vpichů, zarovnáme okraje a naplníme připravenou směsí. Zalijeme rozšlehanými vejci. Posypeme nastrouhaným eidamem a plesnivým sýrem. Poklademe kolečky rajčat a srdíčky ze zbylého těsta. 
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu cca 25 minut. Ozdobíme půlkami ořechů a snítkou tymiánu. Přeji dobrou chuť! :)



Proč právě ořechový olej?

         Nahrazením klasického olivového oleje docílíme hned několika pozitiv. Jednak je jeho užití v potravinách vystavovaných vysokým teplotám vhodnější a také na rozdíl od oleje olivového zdravotně nezávadné. Taktéž může pomáhat při snižování hladiny cholesterolu, částečně nahrazuje nedostatek konzumace ryb, má pozitivní působení na nervový systém a pomáhá na zlepšení paměti. Sama dávám přednost české firmě Bohemia olej, která nabízí mnoho dalších rostlinných olejů a octů.

Olej z vlašských ořechů vpravo. Více informací ZDE.

Děláte si doma také rádi slané koláče? A co do nich nejraději přidáváte za náplň? My si zamilovali sýrové a zeleninové... ♥ 
Follow on Bloglovin

2 komentáře:

  1. Mňamky mňam, ten vypadá báječně!!!! ...a krásné fotky!! :) Musím vyzkoušet!!!
    S ořechovým olejem souhlasím... Kapu si ho třeba i do bílého jogurtu a tak.... A zrovna nedávno mi kosmetička řekla, ať si s ním občas namažu i pleť, že to má strašně - pro pleť - potřebných látek... Tak snad se odvážím!!!
    Krásný den...Kat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji! :) V jogurtu jsem tedy oleje ještě nezkoušela, fajn nápad! Odvaž se a dej vědět, jak ti pomohl olejíček na pleť. :) Tobě také krásný den, Štěpánka. :)

      Vymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: