Bramboráčky zdravěji

Miluji tradiční recepty trochu netradičně! Co si představíte pod pojmem "bramborák"? Velkou placku nacucanou olejem? Pryč se smažením! Na skvělý nápad hodit je do trouby mě přivedla www.varilamysicka.cz . :) Dávám si je párkrát za rok - v jídelně (o tom raději moc nemluvit) a na horách! Když dojedeme celí hladoví a bolaví k nejbližšímu kiosku, nezbývá mi mnoho možností, co si objednat. "Tři bramboráčky s oblohou, prosím." A pak mi na plastovém talířku přistají tři disky velikosti puku (mnohdy i na výšku), okurka a rajče! Tak přesně tohle nečekejte. Klasické smažené bramboráky od maminky s křupavými okraji jen tak nezatratím, ale tyto vyhrávají na plné čáře. Nebojte se žádných netradičních chutí, jejich výroba se až do procesu smažení shoduje.

Dům od domu se rodinný recept liší! Někdo je zvyklý dělat těsto z poloviny uvařených brambor a doplní ho druhou polovinou naopak neuvařených, z půlky na jemno a druhé poloviny na hrubo nastrouhaných, s uzeným, se sýrem, s paprikou, s kyselým zelím... atd.! Například u nás bývá tradicí přidávat do těsta hodně majoránky, česneku a sem tam slaninu. Aby ale nebyly úplně stejné, nakrájeli jsme tentokrát na kostičky do těsta místo slaniny šunku a sýr (druh si již bohužel nepamatuji) a nechali to na osudu. Dílo se povedlo a tak neváhám podělit se s vámi o recept!

Jediné věci jsem se bála: "Budou tam křupavé okraje?!" BYLY!




Na jeden malý plech si připravte: 
Pozn. malý plech = cca 25 x 35 cm
Porce pro tři jedlíky

  • 500 g brambor
  • 1 vejce
  • sýr a šunka
  • pepř
  • sůl
  • majoránka
  • hladká mouka

Náčiní: mísa, struhadlo, nůž, prkénko, lžíce, plech, pečící papír

Postup: 
Nejdříve si do prostorné mísy nastrouháme 250 g brambor na hrubo a 250 g na jemno. Osolíme a vysráženou vodu odebereme. Nožem rozklepneme vejce, které zkontrolujeme čichem a přidáme ho k podzolům. Zamícháme do směsi nakrájenou šunku a sýr a postupně přidáváme po lžících mouku, dokud nemá těsto správnou konzistenci, opepříme a okořeníme. Naplníme menší plech vystlaný pečícím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C na 40 minut. Servírujeme s kopretinou.


Skvělý hlavní chod k obědu, nemyslíte?

4 komentáře:

  1. Miluju bramboráky! :) U nás je to tedy ale většinou večeře :)
    http://slawarehouse.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají luxusně a tak chutně, že bych asi snědla celý plech :-D

    OdpovědětVymazat
  3. mmm ty vypadají luxusně..mamka je dělá i z cuket a ty jsou fakt výborný nebo se zelím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Z cukety je také děláme :))) Jsou opravdu skvělé :) ..Já se musela docela držet, abych to celé nesnědla sama! :D Corculum♥

    OdpovědětVymazat

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: