Tortilly - Staročeské placky

       Koho by to napadlo, že v české kotlině si zamilujeme tento jednoduchý španělský pokrm. Jsou však opravdu ze Španělska? Cha! Jako správný vlastenec to popírám! Znovu cha! ...Vzpomeňme si na náš tradiční recept pro chudé jménem: staročeské placky! (původní recept zde) Teď když jsme si vyjasnili, jak to vlastně s těmi tortillami je, můžeme se pustit do našich vlastních!      




            Obměnila jsem tradiční recept, jež by dnes nechutnal ani chudým a hladovým. Dříve se u nás podávaly s česnekem a povidly (jak se uvádí v již zmiňovaném zdroji). Zvykli jsme si na ně v různých kebab restauracích, kde je plní masem, zelím, cibulí... A já si je vyšperkovala rajčatovou omáčkou se sýrem ricotta, pálivou omáčkou habanero z Mexika a špenátem ze zahrádky. 


Na cca 10 tortill si připravte:
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku mléka
  • 0,5 hrnku vlažné vody
       V míse si smícháme mouku, vodu a mléko. Vznikne nám těsto podobné tomu kynutému, které si rozdělíme na 10 částí. Na pomoučeném válu si z každého kousku pomocí válečku vytvoříme tenké placičky.        Opékáme  je na mírném plameni z obou stran na suché pánvi. Tento krok se může mírně protáhnout...☺ Upečené tortilly lze podávat na sladko i slano. 


(Co třeba napadá teď mě: lískooříškový krém, jogurt s ovocem, nastrouhaná jablka s cukrem a skořicí, kari pasta, dýňový krém se slunečnicovými semínky, celerový salát, mleté maso s rajčaty, paprikový mix, houbová nebo sýrová omáčka, javorový sirup s ořechy, vanilková zmrzlina s malinami, atd.)

Přeji příjemné vaření... ☺


Zase u mě! Poslední má vlastní fotografie. Malé zamilované a letní chipsy! ♥
Jak by asi chutnali s banánem a marmeládou? :)
Inspirujte se!
Zdroj dalších fotografií: www.pinterest.com



zdroj: buzzfeed.com
zdroj: skinnyms.com
Closet Cooking
zdroj: indulgy.com

6 komentářů:

Mnohokrát děkuji za každý Váš komentář. ♥ Mějte se krásně!

Follow

❤️ Čtenáři blogu: